Päätimme kokeilla perinteisen mokkakakun tekoa joka onkin oikein soveltuva aikuiseen makuun. Tämän kakun alkuperäinen resepti löytyy Valittujen Palojen: Kodin suuri leivontakirja-opuksesta. Teimme reseptin itsessään mitään aineksia muuntelematta mutta tekotavassa poikkesimme hieman, muun muassa täytteestä tuli sen verran juoksevaa, että käytimme sen hetken jääkaapissa jotta se olisin helpompi levittää kakun kerrosten väliin sekä päälle, ilman että tulisi ikäviä valumia. Se oli erittäin hyödyllinen toimenpide.

 

1290151534_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pähkinäkakkupohja

5 munaa
1,5 dl sokeria
50g hassepähkinä- tai mantelirouhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

kostutus:
2dl laimeaa sokerilla maustettua kahvia (tai kahvilikööriä)

täyte+ kuorrutus:

6 liivatelehteä
1dl vahvaa kahvia tai 2rkl pikakahvijauhetta+1dl vettä
2 munaa
3/4 dl sokeria
4dl kuohukermaa
2tl vaniljasokeria
(2rkl kahvilikööriä)

koristeeksi
 mantelirouhetta ja/tai strösseliä

Valmista kakkupohja:

  1. Vatkaa munat ja sokeri keskenään vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne vähän kerrallaan, nuolijalla käännellen vaahdon joukkoon. Tällä kertaa ei kannata käyttää siivilää koska muuten pähkinärouhe jää kokonaan pois taikinasta.
  2. Kaada voideltuun kakkuvuokaan+korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 25cm)  ja paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 40-45 minuuttia.

Valmista täyte+kuorrutus:

  1. Pistä liivatelehdet 5-10 minuutiksi likoamaan kylmään veteen. Puristele sen jälkeen vedet pois ja liuota lehdet kuumaan vahvaan kahviin.
  2. Vatkaa muna ja sokeri keskenään vaahdoksi. Ravista tai vatkaa vaniljasokerilla makeutettu kerma vaahdoksi eri astiassa.
  3. Kaada jäähtynyt liivatelehti-kahvineste ohuena norona munasokerivaahtoon koko ajan sekoittaen. Lisää joukkon myös kermavaahto sekä lopuksi loraus kahvilikööriä.
  4. Laita n.5 minuutiksi jääkaaappin jähmettymään.

Kokoa kakku:

  1. Leikkaajäähtynyt kakkuipooja 2-3 osaan ja kostuta kerrokset laimealla kahvilla joka on terästetty lorauksella likööriä. Laita täytettä ja lisää kakkukerroksen seuraava osa, toista sama tarvittaessa. Päällystä kakku lopulla täytteellä ja koristele strösseleillä ja mantelirouheella.
  2. Tarjoile mieluummin "huonelämpöisenä" kuin viileänä.