Tällä reseptillä tulee maistuvat sämpylät aamiaispöytään. Sämpylöiden määrä on noin arvio, riippuen täysin siitä, minkäkokoisia sämpylöitä on tottunut tekemään. Itse teen suunnilleen oman nyrkkini kokoisia sämpylöitä, jolloin niistä tulee todella isoja ja ruokaisia. Määrähän on tottakai silloin hieman pienempi. Suosin itse kuivahiivan käyttöä koska ne säilyvät pidempään ja mahdollistavat leipomisen useammin.

 

n. 24-40 kpl

1289806163_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  • 2 pussia kuivahiivaa
  • 1 litra n 42°C vettä
  • n. 25-4 dl jauhoja ( itse käytän jauhoseosta joka koostuu vehnäjauhoista ja sämpyläjauhoista)
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 dl öljyä
  1. Mittaaa astiaan n. 5 dl jauhoja, hiivat, sokeri ja suola. Sekoita ne keskenään ja lisää joukkoon vesi. Sekoita keskenään (itse käytän alusta asti kättäni, muista poistaa sormukset!).
  2. Lisää jauhoja joukkoon vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi öljy.
  3. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alla, kunnes se on kaksinkertaistunut.
  4. Tee taikinasta mieleisesi kokoisia sämpylöitä ja kohota niitä hetki liinan alla ennen kuin laitat ne uuniin paistumaan. 
  5. "Voitele" sämpylät vedellä ennen paistamista, jos haluat, voit ripotella tässä vaiheessa päälle esim isoja kaurahiutaleita, kurpitsan siemeniä tms.
  6. Paistotiedot: 225°C ja n. 15 minuuttia. Sämpylät ovat valmiita kun niiden pohjaa koputettaessa kuuluu "napakka kumina".